כלכלת משפחה

עליית המחירים במשק – אפשר להתעלם?

קיצור לכותרות במאמר - כלכלת משפחה

בתקופה האחרונה אנו עדים לעליית מחירים כמעט בכל מוצר צריכה במשק – חשמל, דלק, מוצרי מזון, מוצרים חד פעמיים ועוד. רבים טועים לחשוב שיוכלו להמשיך לחיות את חייהם באותה צורה שחיו לפני עליית המחירים, אך מחשבה זו עלולה להיות הרסנית, לא פחות. הכלל הכי חשוב בניהול תקציב המשפחה הוא לדעת לשמור על איזון ההוצאות גם כשיש עליית מחירים כללית במשק, ולבצע תכנון פיננסי למשק הבית שלנו. בעזרת תכנון פיננסי מסודר (ניתן להיעזר בשירותי מתכנן פיננסי) ניתן לצלוח את עליית המחירים הזו ואפילו להמשיך לחסוך.

כמה זה עולה לנו?

נתחיל עם קצת מספרים. לצורך העניין ניקח את החשמל, שמחירו צפוי לעלות ב-5% בשנה הקרובה. לצערנו, כרגע אין לנו אלטרנטיבה אמיתית לצריכת החשמל (כולנו צורכים מחברת החשמל), ולכן חשבון החשמל של כולנו יתייקר ב-5%, בהנחה של שינינו את צריכת החשמל שלנו. כמה זה בכסף? חשבון חשמל ממוצע למשפחה בת 4 נפשות עומד על כ-1000 ש"ח לחודשיים, כלומר כ-500 ש"ח לחודש. עליה של 5% על חשבון חשמל כזה משמעותה 25 ש"ח בחודש, שהם 300 ש"ח בשנה. רק על חשמל. כאמור, גם מחירי המזון צפויים לעלות בכ6% (עליה של כ-2300 ש"ח בשנה), מחירי הדלק ב5% (עלייה של כ-900 ש"ח בשנה) ועליות נוספות. אם כן, בשקלול כלל המוצרים מדובר על תוספת של כ-300 ש"ח לפחות מדי חודש למאזן ההוצאות שלנו. 

עליית מחירים משפיעה על כולם

עליות מחירים כאלה משפיעות באופן מידי על משקי הבית, וכולנו מוכרחים לעשות את ההתאמה הנדרשת. כלומר, אם לא נגדיל את ההכנסה, לא נוכל להישאר באותה רמת חיים, ובהכרח עלינו להקטין הוצאות.  גם משק בית עם הכנסות גבוהות מהממוצע, צריך לשים לב להשפעה האפשרית של עליית המחירים על סעיף ההוצאה החודשית, כיוון שהשפעת עליית המחירים במשק בית עם תקציב גבוה יכולה כבר להגיע לכ-1000-1500 שקלים בחודש. יתכן שמשקי בית עם הכנסה גבוהה לא יגיעו לתזרים שלילי, אך ההכנסה הפנויה שלהן לחיסכון עלולה להיפגע, וכפועל יוצא מכך גם הרווחים שיכלו לגרוף עליהם. לכן גם משקי בית עם הכנסה גבוהה וגם כאלה עם הכנסה פחות גבוהה צריכות לבצע תכנון פיננסי כלשהו. 

אז מה עושים?

למרבה הצער, משפחות רבות בוחרות להתעלם מעליית המחירים, וממשיכות להתנהל כפי שהתנהלו תמיד, ללא תכנון תקציבי, ומבלי שהגדילו את ההכנסה החודשית שלהם. כתוצאה מכך, לאורך זמן, ההכנסה הפנויה בהכרח מצטמצמת ולעיתים רבות גם נמחקת כליל. כדאי לשבת באופן מסודר, עם מתכנן פיננסי או אפילו בצורה עצמאית, לסכום את ההכנסות שלנו מדי חודש, ולהגדיר תקציב שאנחנו מתנהלים לפיו. כדאי מאוד שהתקציב יחולק לפי נושאים (למשל אוכל/תקשורת/פנאי) ולא יהיה תקציב כללי, וכמובן להקצות סעיף לחיסכון חודשי של סכום מסוים. מתכנן פיננסי עושה זאת עבורכם, בהתאם למטרות שהגדרתם לו מראש, ומבצע תכנון פיננסי מקיף שלרוב מתחלק לתכנון פיננסי ארוך טווח ותכנון פיננסי לתקופה הקרובה.

החלטת לצאת מהאדישות הפיננסית?
מחכים לך כאן.
עוד מאמרים בנושא כלכלת המשפחה:
העולם שלנו משתנה כל הזמן לבלי הכר. אם פעם יכולנו להוציא רק כספים אשר נמצאים ברשותנו, הרי שהיום כל אח…
האם כל הלוואה היא רעה? מה חייבים לבדוק כשמגיעים לקחת הלוואה? מה חשוב לדעת? חלק א' של המאמר….

בדיקה פיננסית ב99 שקלים בלבד!!

בסיום הבדיקה תתקבל התמונה הפיננסית המלאה שלכם, ובהתאם אליה נחליט יחד אילו שינויים הכרחיים עבורכם על מנת לחסוך לכם עשרות-מאות אלפי שקלים!